Przyprawy od tysiącleci zajmują bardzo ważne miejsce w sztuce gotowanie już starożytni Chińczycy doceniali to jakich walorów smakowych dodają potrawa. Ostre przyprawy to kwintesencja kuchni azjatyckiej.To właśnie z Azji pochodzi najwięcej typów przypraw począwszy od cynamonu a skończywszy na chilli. Obecnie najbardziej cenionym miejscem na świecie, skąd bierzemy różnego typu przyprawy są Indie. To niewielkie państwo z ogromna ilością ludności, sięgającą prawie miliarda osób jest największym eksporterem przypraw. Wiec sięgając po nie w naszej kuchni, przenosimy się niejako do tego pięknego kraju.Dzięki nim, nasze potrawy nie tylko nabierają lepszego smaku, ale i wypełniają dom wspaniałym zapachem, który nęci i zachęca do spróbowania, tego co znajduje się na talerzu. Nasze kulinarne eksperymenty powinniśmy zacząć spokojnie, od używania podstawowych marynat, typu bazylia, oregano czy pieprz, gdyż nieodpowiedni dobór może się skończyć istna katastrofa i skazać nasze wysiłki na niepowodzenie. Jednak gdy nabierzemy pewnej ogłady i wyczucia smaku zagwarantują naszym potrawa niepowtarzalny smak, a gościom kulinarny odlot, będą pełni podziwu dla naszych dan i dla nas samych. Niektóre zioła służą nie tylko jako przyprawy, mogą być także np. barwnikami. Tak jest w przypadku najdroższego na świecie szafranu, który ma delikatny, gorzki smak i intensywnie żółty kolor. Jednak niewielu z nas może sobie pozwolić na taki luksus podczas gotowania, na szczęście nie wszystkie przyprawy są tak drogie, te podstawowe jak mięta, bazylia czy papryka możemy nabyć już za kilka złotych. To rozsądną cena biorąc pod uwagę, jak wiele dodają naszej kuchni. Jeśli masz problem z właściwym używaniem przypraw, możesz skorzystać z rad na kursie gotowania, dzięki któremu już nigdy nie spieprzysz dania. ;)Mogą one również pozytywnie wpływać na nasz organizm tj. trawienie, czy metabolizm. Przykładem może być kapsaicyna zawarta w papryce chilli, odpowiedzialna za jej ostry smak, która pomaga w odchudzaniu poprzez podnoszenie temperatury ciała i przyspieszanie przemiany materii. Podsumowując, stosowanie przypraw podczas gotowania jest bardzo ważna rzeczą i nie powinniśmy ograniczać się do jednego rodzaju, a cały czas eksperymentować.