Restauracja Pod Baranem w Krakowie jest jednym z tych miejsc, gdzie kuchnia polska cieszy się dużym szacunkiem i zainteresowaniem. Jeśli brakuje nam lokali, w których możemy zjeść dobre, polskie tradycyjne jedzenie to właśnie nadszedł koniec naszych problemów. Restauracja Pod Baranem mieści się w ścisłym centrum Krakowa, tuż obok wzgórza wawelskiego z Zamkiem Królewskim. Dzięki temu bardzo łatwo jest dotrzeć do tego lokalu i urządzić naszym zmysłom i żołądkowi prawdziwą ucztę.
Gdy zajrzymy do menu restauracji, możemy czuć się zawiedzeni. Oto bowiem w karcie figurują potrawy, które bardzo dobrze znamy z niedzielnych obiadów u babci, czy mamy. Ale kiedy już skosztujemy tych dań przekonamy się, że to co dobrze znane wcale nie musi być nudne. Tradycyjna kuchnia polska w restauracji Pod Baranem zyskuje na jakości, świeżości i smaku. Ten efekt zostaje uzyskany poprzez starania niestrudzonego szefa kuchni, który sztukę kulinarną wzniósł na prawdziwe wyżyny. Jego dania są symfonią smaków i aromatów. Warto podkreślić, że kucharz korzysta ze starych, znanych przepisów, które były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jednak każda potrawa zostaje nieco odświeżona, tak by pasować do gustów współczesnego klienta. Dzięki wykorzystaniu świeżych, najlepszej jakości składników pozyskiwanych z lokalnych gospodarstw i przetwórni, nawet najprostsze dania w restauracji Pod Baranem zachwycają swoim smakiem.
Czasem to właśnie prostota wykonania, a nie wymyślność i ulepszanie na siłę, ma lepszy efekt. Polskie smaki w lokalu Pod Baranem to proste połączenia, które zostały sprawdzone przez pokolenia, zatem ich niezawodność jest niepodważalna. Szef kuchni specjalizuje się w wykonaniu kilku dań, które mają iście krakowski charakter, jak na przykład słynne flaki, żurek czy śledź po krakowsku. Warto jednak spróbować wszystkich pozycji, a jest ich wiele. Kiedy już raz odwiedzimy restaurację Pod Baranem w Krakowie, ponownie rozkochamy się w kuchni polskiej i będziemy chcieli tam szybko wrócić.