Francja kojarzy się z elegancją, wykwintnością i feerią smaków. Zapach świeżej, aromatycznej bagietki, głębia smaku i koloru najlepszego francuskiego wina, aksamitnie delikatny smak sera camembert. Uwielbiasz to prawda? W takim razie na pewno zasmakuje Ci tarta, niezwykłe danie rodem z Francji.
Podstawa – masło
Podstawowym składnikiem ciasta na tartę jest masło. Od jego jakości i smaku, zależy kruchość i zniewalający zapach tarty. Zaczynamy więc od tego, że wybieramy w sklepie najlepsze według nas masło, które później szatkujemy, mieszamy z 250 g mąki pszennej, ¼ szklanki oleju, odrobiną wody i szczyptą oleju. Ciasto zagniatamy i chowamy do lodówki na około 40 minut. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem nadzienia. Tajniki wypiekania tortów, poznasz dzięki warsztatom kulinarnym.
Smakowite wnętrze
To, czym nadziejemy tartę, zależy tylko od naszych własnych upodobań. W wersji słonej potrawy, może to być szpinak, grzyby, rozmaite sery i warzywa. Szczególnie smaczną i popularną propozycją jest przepis na tartę z pomidorami i mozzarellą. Wystarczy pokroić w plasterki dwa najczerwieńsze pomidory, tak samo pokroić białą mozzarellę i ułożyć je na przemian na cieście, które jednak wcześniej musi wylądować na 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
Serowe zakończenie
Kiedy podpieczemy już cisto, ułożymy na jego powierzchni nadzienie pozostaje jeszcze jedne etap, którym jest zalewa. Do jej zrobienia potrzebujemy dwa jajka, mały kubeczek jogurtu lub śmietany, ¼ szklanki mleka, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, w tym obowiązkowo sól, pieprz, gałka muszkatołowa i bazylia). Składniki mieszamy ze sobą tak, by powstała jednolita w miarę masa, zalewamy nią tartę z nadzieniem na wierzchu i wkładamy jeszcze na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie możemy się już w pełni delektować wspaniałym smakiem tego popularnego francuskiego dania.